Mexicaanse griep


Mexicaanse griep 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

griep die als nieuwe stam van het varkensgriepvirus in 2009 in Mexico de kop opstak en zich verspreidde over de rest van de wereld

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Mexicaanse griep…

is een griep; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Het A H1N1-griepvirus, beter bekend als de Mexicaanse griep, steekt opnieuw de kop op in Suriname. Enkele dagen geleden, kwam een 70-jarige vrouw te overlijden, aan een dubbelzijdige longontsteking. Op 13 januari werd bevestigd dat het gaat om besmetting met het A H1N1-griepvirus. Deze patiënt had ook te kampen met leverfunctiestoornissen.

      Starnieuws,

      Zo'n 15.000 mensen hebben inmiddels de Mexicaanse griep. Het aantal ziekenhuisopnames is verdubbeld ten opzichte van vorige week. Maar het gaat nog steeds om een milde epidemie.

      journaal,

      Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel Mexicaanse griep genoemd, is een griepvirus. Het virus kwam in 2009 voor het eerst voor. In 2011 circuleerde het virus opnieuw. Dit jaar beschermde de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep ook tegen de Mexicaanse griep.

      http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mexicaanse-griep

      De zes Belgen die mogelijk de Mexicaanse griep hadden opgelopen, blijken de bewuste ziekte niet te hebben. Dat is het resultaat van laboratoriumtesten.

      De Standaard,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2009